PTSD er Post Traumatic Stress Disorder – på dansk kaldet posttraumatisk stresstilstand. Det er en psykisk tilstand, som kan opstå, når du har været ude for noget, du ikke kan kapere. Det kan for eksempel være en voldtægt, krig, bilulykke, et overfald, et terrorangreb eller lignende.
Det kan være svært som pårørende at forstå, hvad det er, der sker, og hvad man kan gøre for at hjælpe. Du kan føle dig overvældet af din pårørendes reaktioner, eller du er ked af den afstand, der pludselig er mellem jer. Din hjælp kan betyde en verden til forskel for din pårørende, men det er vigtigt at vide, hvad du kan gøre.
Krisehjælp og psykologhjælp er ofte nødvendigt
Din ven eller familiemedlem, der er ramt af PTSD, er sikkert i en eller anden form for krisehjælp. Hvis ikke må det bestemt iværksættes. Måske du selv har brug for krisehjælp eller psykologhjælp for at kunne håndtere situationen. Du kan døgnet rundt få psykologhjælp og krisehjælp her: http://nordiskkrisekorps.dk/c/ydelser/akut-krisehjaelp
Hvad kan du så selv gøre for at gøre det lettere for din pårørende? Vi har her samlet nogle gode råd:
- Pres ikke din pårørende til at tale om tingene. Det kan være meget svært for en person med PTSD at tale om deres traumatiske oplevelser. For nogle kan det endda gøre det værre. Lad dem i stedet vide, at du er der til at lytte, hvis de har brug for det.
- Gør ”normale” ting med din pårørende. Ting, der intet har med oplevelsen at gøre. Måske noget fysisk, det kan hjælpe med at få andre tanker i hovedet. Eller måske går I bare en tur, ser en film, laver mad eller lignende.
- Lad den pårørende bestemme, i stedet for at du afgør, hvad I skal lave.
- Få styr på din egen stress. Jo mere afslappet du er, jo større en støtte er du.
- Vær tålmodig, og bevar optimismen.
- Læs om PTSD. Jo mere du ved, jo bedre kan du hjælpe.