Søvnproblemer i Danmark

Svært at falde i søvn

Rigtigt mange mennesker har søvnproblemer – se her. Grundene til det er forskellige. Det kan have noget at gøre med nogle uvaner, vi har udviklet. Det kan være et problem, vi tænker på. Det kan have noget med vores alder at gøre. Det kan også have noget at gøre med, at dit soveværelse er rodet – og at du bliver distraheret, fordi roderiet i virkeligheden irriterer dig.

Tag aktion

Nu er det bare sådan, at hvis du har søvnproblemer, så bør du gøre noget ved det. Og det kan betyde, at du skal ændre nogle vaner. Det kan betyde, at du skal ændre nogle rammer. Med det første tænker jeg på, at du måske har en vane, der forøger nerveaktiviteten i din krop og hjerne. Det vil automatisk betyde, at du ikke kan falde i søvn, når du går i seng. Med det sidste tænker jeg på, at du måske har et tv-apparat i soveværelset. Det er en dårlig ide. TV-apparatet vil forstyrre dig. Det vil sætte nogle tanker i gang. Nerveaktiviteten forøges – og søvnen får ikke fat i dig.

Specialister i nattesøvn

Jeg skal naturligvis ikke fortælle dig, hvad du skal gøre – eller ikke gøre. Men, hvis du fx taler med en søvnspecialist, så vil du sikkert også få at vide, at der skal laves noget om, så din krop ikke er i en tilstand, der kan ligne stress, lige inden du skal sove. Og søvnspecialister er der faktisk mange af. Der bliver forsket mere og mere i søvn og søvnproblemer. Det er der en grund til: Dårlig søvn fører nemlig til dårligt helbred. Og hvis vi kan gøre noget ved søvnproblemerne uden, at det kræver, at vi først skal blive patienter på et hospital, fordi trætheden bevirkede, at vi ikke bremsede i tide, så bør vi altså gøre det. I dag findes der særlige søvncoaches, der kan hjælpe – også uden, at du skal have medicin, så du kan sove.