nervøs kvinde

Præsentation og nervøsitet

Du er godt nok nervøs. Det er faktisk sådan, at du mest af alt har lyst til at lægge dig syg. Sådan med maveproblemer! Men du gør det ikke. Du ved nemlig, at det kursus du skal starte på i morgen, vil kunne hjælpe dig af med nervøsiteten. Der står nemlig i kursusbeskrivelsen, at du skal holde et lille oplæg. Og det er det, der gør dig så nervøs. Du ved nemlig, at du ikke er god til at skulle tale til en gruppe mennesker, du ikke kender. Du bliver nervøs hver gang. Også selvom dit oplæg er gennemarbejdet og du næsten kan det udenad. Du er et meget genert menneske. Men du er faktisk også et modigt menneske. De færreste ville insistere på at holde oplægget, sådan som du gør. De ville nok have meldt sig syge.

På kursus i præsentationsteknik

Det kursus i præsentationsteknik – se her, som du skal starte på i morgen, vil givetvis kunne hjælpe dig. Fordi det fokuserer ikke kun på hvordan du strukturerer indholdet i dit oplæg – eller din præsentation. Det handler ikke kun om struktur og effektiv brug af PowerPoint. Naturligvis vil det også handle om det. Men lige på det punkt, føler du, at du er stærk. Du kan godt se, hvornår du overfylder en PowerPoint med tekst, og at du dermed mister tilhørerne, når de samtidigt forsøger at læse, hvad der står på PowerPointen.  Du ved også godt, at et godt oplæg ikke bevæger sig ind ad snørklede stier og tankegange, men er direkte. Budskabet skal ud. Forklaringerne kan komme senere, når folk får lov til at spørge.

Egen nervøsitet

Det, du ikke kan håndtere, er din egen nervøsitet. Hver gang. Du har oplevet at stå foran en lille forsamling, hvor du havde følelsen af at du skulle dø. Du var så nervøs, at du rystede. Det er det, du håber, at kurset i præsentationsteknik vil kunne hjælpe dig til at arbejde effektivt med. Det går ikke længere. Med den nervøsitet. Kursusbeskrivelsen nævner noget om kropssprog, og du er sikker på, at det er her, kilden til din nervøsitet ligger: Du er ikke så bevidst om, hvordan din krop sender signaler til tilhørerne. Og du er nok heller ikke den flotteste fyr. Men heller ikke grim. Du ved bare slet ikke, hvordan du skal håndtere dine lange arme – og derfor putter du som regel hænderne i lommerne, når du skal holde et oplæg. Så har du styr på armene. Men du sender også et signal om ligegyldighed, Og er der noget folk ikke gider at høre på, så er det en oplægsholder, der er ligeglad.

Kurset hjælper

Du har ret, kurset i præsentationsteknik vil kunne hjælpe dig. Det kommer nemlig også omkring kropssprog, og hvordan vi kan håndtere de signaler, som vores krop sender. Det vil handle om hvordan du kan lave en god præsentation – indholdsmæssigt. Det vil handle om hvordan du bedst får budskaberne som tilhørerne skal have, ud til dem. Og det vil handle om hvordan du gør det i forskellige situationer. Der er forskel på budskaberne, der skal ud. Der er forskel på situationerne, som budskaberne skal sendes ud under.