Undervurder ikke effekten

De fleste forældre vil gerne have at deres børn får mulighed for at få en uddannelse, et godt job og en god indkomst, når de er voksne. De investerer derfor i deres børns skolegang. De skal gå i bestemte skoler. Offentlige eller private. Det er lidt sådan alt efter den politiske holdning og den økonomiske formåen, forældrene har. Sjældent får børnene selv lov til at vælge en skole, som de kan lide. Ok, helt små børn er givetvis ikke kvalificerede til selv at kunne vælge. Men lidt større børn kan godt.

De ved hvad de kan

De ved nemlig godt selv, hvad de kan og ikke kan. Og kan de ikke følge med i undervisningen, men bliver tvunget til at forblive på skolen, ja så kan det gå helt galt – for barnet. Det vil forældre gerne undgå. Men gør de noget for det? Faktisk meget sjældent. De tromler bare videre. På samme måde, så ser mange forældre ikke ret langt ud i fremtiden. Og det skal de altså til at lære nu. Det bliver mere og mere almindeligt, at ganske unge mennesker gerne vil bruge et år eller to på en god efterskole. Det kan godt være, at der er gået mode i at tage på efterskole på Fyn. Men det er altså ikke en usund mode. Tværtimod, så er det nok en af de trends i samfundet, der virkeligt er gode. Både for de unge og for samfundet.

9. eller 10. klasse

Et ophold i 9. klasse på efterskole kan være lige det, som et ungt menneske har brug for, inden det skal til at foretage de store valg omkring videre uddannelse og fremtidig karriere. Ok, en tænkepause er da altid god, tænker du nok. Ja, det har du ret i. Men her er der noget mere på spil: Et ophold på en efterskole kan medvirke til, at ideer modnes og bliver realistiske. Det kan også være, at de bliver forkastet, fordi de ikke kan realiseres. Og her er det vigtigt, at vi lige sørger for at tænke på, at de unge, der går på efterskole, selv skal foretage disse valg senere.

Det er helt afgørende, at deres valg er de rigtige. Så tænkepausen er ikke en pause, der kun indeholder sjov og ballade. Nej, den bliver brugt til at tænke i. Grundigt. Alvorligt. Længe. Det er nemlig afgørende for den unge, at det fremtidige valg bliver det rigtige.

Særlige musikefterskoler

Efterskoleopholdet kan medvirke til at fortælle det unge menneske, at drømmen om at blive musiker ikke er det rigtige. Det kan også bekræfte den unge i, at et liv væk fra scenen som korsanger eller danser vil være helt forkert. Der kan være vidt forskellige udfald af sådan et ophold på fx en musikefterskole som her. Det vigtig er, at det fremtidige valg bliver det rigtige, så tabt tid og tabte penge ikke skal indhentes, fordi der skulle laves en kovending i uddannelsesforløbet. Tænker forældrene over det, under deres barns skolegang? Næppe. Men de burde interessere sig lidt mere for deres barns uddannelsesmuligheder. Og den interesse kan betyde, at de må og skal acceptere, at der vil være brug for såkaldte ’tænkepauser’.